Ce este SIMBIOZA INDUSTRIALĂ?

Simbioza industrială are la baza principiul simbiozei din sistemele naturale, prin revalorificarea deşeurilor, produselor secundare rezultate dintr-un ciclu de producţie ca resurse în cadrul unui alt proces de producţie. Practic este vorba de un mod nou de a privi activitatea economică, în care preocupările pentru mediu (atât de costisitoare) sunt transformate în oportunităti de profit şi beneficii (nu neaparat materiale) prin stabilirea de parteneriate de tip simbiotic între companii din diverse industrii, prin care deşeurile/produsele secundare rezultate din activitatea unei unităţi devin resurse pentru o altă activitate, reducându-se astfel consumul de materii prime, cantitatea de deşeuri generată şi impactul asociat asupra mediului. Se creează astfel un organism economic nou, cu eficientă crescută în utilizarea materiei şi energiei. În contextul crizei economice care se prefigurează în România în anii următori, aceste acţiuni ar duce la menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea unei activităţi economice sustenabile cu protejarea mediului, cu atât mai mult cu cât îşi propune să identifice noi direcţii de acţiune care să îmbunătăţească performanţa operatorilor economici. Prin proiectul pilot ECOREG se are în vedere evaluarea oportunităţii unui viitor program simbioza industrială, la scară naţională.


Definiţia simbiozei industriale conform NISP

Simbioza industrială aduce împreună companii din toate sectoarele, în scopul îmbunatăţirii eficienţei resurselor prin schimburi comerciale de materiale, energie, apă şi prin utilizarea în comun (partajată) a bunurilor, logisticii şi expertizei. Şi implică ramuri industriale tradiţional separate şi alte organizaţii într-o abordare colectivă a avantajului competitiv, ce implică schimburi fizice de materiale, energie, apă şi/sau produse secundare, precum şi utilizarea în comun a bunurilor, logisticii şi expertizei

footer graphic
ECOREG este un proiect pilot ce va testa aplicabilitatea conceptului de simbioză industrială în România. Aceasta se referă la reutilizarea deşeurilor şi produselor secundare rezultate dintr-un proces de producţie în alt ciclu de producţie, creându-se astfel parteneriate reciproc avantajoase între companii din diverse sectoare.